(( Masih Menagih CintaNya ))

Exhausted!

Dan serabut.

Entah mengapa, semangat juang yang sekian lama berkobar sejak ‘kembali’ mengenaliNya itu terasa seperti malap.

Seakan ada sesuatu yang menutupnya, seperti lampu kalimantang dibalut dengan kain yang legap. (ayat berbunga pulak)

Seminggu kebelakangan ini, ana seperti hilang semangat sedikit. Tapi alhamdulillaah, kalau yang ada kaitan dalam Multimedia naik balik semangat tu. Ikhwah mintak buat poster program Palestin, dan yang berkaitan masih lagi boleh siapkan dengan cepat dan laju.

Itulah pentingnya peringatan.

Fazakkir, fa innaz zikro tanfa’ul mu’miniin..

Syukraan kepada ikhwah yang sehati sejiwa dan bermurah hati untuk me’lembut’kan semula hati ini.

InshaAllah, selagi masih ada kekuatan dariNya, akan diinfaqkan diri ini di jalanNya, demi mencari keredhoanNya.

Tidak ada istilah rehat bagi seorang da'ie melainkan di syurgaNya.

Ya ALLAH, teguhkan kami di jalan ini!

P/s - Wanna be new 'Syabaab Revolution' in Da'wah Islaamiyyah - Contribute in Da'wah Islamiyyah through multimedia.

(( Mensyukuri 5 Yang Masih Ada ))

Jumaat lepas, ana menziarahi sekali lagi sepupu ana yang sakit di Alor Star. Pagi-pagi lagi (8.15 pagi) ana menunggu bas untuk bertolak ke stesen bas Shahab Perdana, Alor Star. Oleh kerana zaujah sepupu ana ingin membeli barang basah di pasar, ana tidak perlu mengambil bas lain untuk ke rumah sepupu ana.

Alhamdulillaah, kesihatan sepupu ana (ana panggil Abg Anas) semakin pulih. Dengan izinNya, ubat yang dibeli dengan harga kira-kira RM3000 sebotol (tak tau ubat apa) memberikan kesan yang positif. Ubat tersebut dihabiskan kira-kira 3 hari untuk sebotol tetapi mesti dimakan secara berterusan. Kalau dikira-kira, agak banyak jugak tu. (Bayangkan 15 hari dah 5 kali beli, darab RM3000 dah RM15000!)

Walaupun ubat sebagai ikhtiar, namun yang berkuasa menyembuhkan ialah Allah swt.

Kebetulan, ummi ana menumpang bapa saudara ana untuk mengunjungi sepupu ana tu sehari sebelumnya. Sebelum ana pulang ke Sintok, ana menemankan (bukan ‘dating’ tau) ummi ana membeli-belah di Pekan Rabu sebelum berpisah.

Bermacam-macam perkara yang kami sembangkan dari hal ana di universiti, adik ana di sekolahnya sehingga ke pergolakan politik di Perak. Pelbagai nasihat juga sempat diperolehi. Antaranya, bab menjaga masa. Dalam hal menjaga masa, umat Islam agak kurang menepati masa dibandingkan dengan orang bukan Islam sendiri.

Terfikir jugak dalam hati, ni teguran untuk ana ni..

Alhamdulillaah, dalam kesibukan menziarah, sempat baca 2 hizib dari Al-Qur’an serta habiskan buku ‘Travelog Haji : Mengubah Sempadan Iman’ (baca dari tahun lepas, tahun ni baru habis, teruk betul..) Sekarang sedang menghabiskan buku ‘Hati Sebening Mata Air’ dan ‘Travelog Dakwah : Meniti Hari Esok’. Kenapa kalau baca novel, boleh habiskan cepat yea?? Kena wat post mortem ni..

Teringat pada 'Ingat 5 sebelum 5'.

Sihat sebelum Sakit
Muda sebelum Tua
Kaya sebelum Miskin
Lapang sebelum Sempit
Hidup sebelum Mati

Namun, berapa ramai yang ambil peduli? Sesungguhnya, 'final destination' semua manusia ialah akhirat. Biarlah kita mengakhiri kehidupan dengan banyak 'amalan soleh dan jariah sebagai bekalan di akhirat.

Satu hal yang tidak boleh dianggap remeh juga, mesti sentiasa ada peningkatan (improvement) setiap hari. Juga menyeru orang lain untuk sama-sama memperbaiki diri melalui kesedaran tentang '5 sebelum 5' di atas.

Beribadahlah seolah-olah akan mati esok hari, bekerjalah seolah-olah akan hidup selama-lamanya!

1 Tindakbalas²:

(( Kronologi Pencerobohan Yahudi ))

Sungguh, ana mengutuk dengan sekeras-kerasnya pencerobohan yang dilakukan Zionis terhadap Bumi Suci Palestin.

Di sini, ingin ana berkongsi kronologi pencerobohan Zionis la'natullaah ke atas Palestin. Semoga info yang tidak seberapa ini dapat menambah pengetahuan pembaca semua serta meningkatkan sensitiviti umat Islam khususnya di bumi Malaysia ini.

Ya ALLAAH, selamatkan Palestin dan juga umat Islam....

Bermula TAHUN 1897, telah diadakan Kongres Yahudi di Basel yang dipelopori oleh Theodore Hertzl. Mereka mendesak khalifah terakhir Turki Uthmaaniyyah, Sultan Abdul Hamid II agar mengakui imigrasi orang-orang Yahudi ke Bumi Palestin. Malah mereka telah meletakkan harga yang mahal agar beliau menjual Palestin. Namun Khalifah menolak melepaskan Palestin walaupun hanya sejengkal kerana bumi suci ini merupakan hak milik umat Islam seluruhnya, bukan hak milik individu atau mana-mana kaum.

TAHUN 1914, Perang Dunia Pertama meletus, pendudukan British bermula. Banyak negara umat Islam dijajah.

TAHUN 1917, Kerajaan British telah meletakkan dalam Deklarasi Balfour bahawa bumi Palestin adalah milik orang-orang Yahudi. Pada waktu itu, orang Yahudi hanyalah merupakan 8% (56, 000 orang) daripada populasi rakyat Palestin dan memiliki hanya 2.5% bumi Palestin.

TAHUN 1918, British menjajah Palestin, memulakan kempen penghijrahan beramai-ramai Yahudi di Eropah ke Palestin.

TAHUN 1924, British berjaya meruntuhkan khilafah terakhir (Turki Uthmaaniyyah) melalui agennya Mustafa Kamal (Kamal 'Ataturk').

TAHUN 1946, pertambahan penduduk Yahudi.

TAHUN 1947, cadangan British untuk membahagi dua Palestin ditentang hebat oleh orang Arab

TAHUN 1948, orang Yahudi mengisytiharkan penubuhan kerajaan mereka sendiri di atas bumi Palestin yang dikenali sebagai Israel pada 14 Mei dengan izin PBB dengan keluasan tanah 57% dan mencecah 78% dari bumi Palestin pada tahun berikutnya. Ratusan ribu orang Islam telah dihalau keluar daripada bumi Palestin dengan menggunakan tekanan tentera.

TAHUN 1967, Israel telah menyerang Mesir, Jordan dan Syria dan telah menjajah lebih banyak kawasan, dan buat pertama kalinya, termasuklah Masjidil Aqsa.

TAHUN 1969, seorang Yahudi membakar Masjidil Aqsa. Bagaimanapun, dia tidak dikenakan sebarang tindakan kerana dianggap sebagai seorang yang gila. Tahun ini juga OIC telah ditubuhkan. Isu ini merupakan punca sebenar OIC ditubuhkan.

TAHUN 1982, pembunuhan beramai-ramai di Sabra dan Shatilla, diketuai oleh Ariel Sharon.

TAHUN 1987-1999, Perjanjian Camp David I antara Mesir dengan Yahudi, Perjanjian Oslo di Washington(1993), dan Perjanjian Way River.

TAHUN 2000, Perjanjian Camp David II di AS yang akan memberikan seperlima (20%) sahaja dari jumlah wilayah Palestin.

TAHUN 2007, akibat memilih HAMAS dalam pilihan raya pertama Palestin, penduduk Gaza dikenakan sekatan ekonomi, bekalan makanan dan ubatan. Sumber elektrik dan air sangat terhad.

TAHUN 2008 HINGGA SEKARANG, Gaza dihujani roket dan tembakan peluru, kereta kebal yang memusnahkan penempatan, bangunan dan sekolah serta membunuh orang awam termasuk wanita dan kanak-kanak. Satu 'holocaust' yang lebih dahsyat dari 'holocaust' oleh Nazi terhadap Yahudi. Penggunaan senjata kimia haram, fosforus putih menambahkan derita terhadap mangsa serangan di Gaza.


--------------------

Kebiadapan Zionis semakin menjadi-jadi. Selagi bumi Palestin tidak dikuasai dan orang Palestin mengiktiraf kewujudan negara Israel, selagi itulah mereka meneruskan pendudukan mereka terhadap bumi suci ini.

Lebih menyedihkan, negara Islam berdekatan tidak memberi bantuan terutama dari segi ketenteraan. Berapa banyak sangat orang Yahudi di dalam Palestin, dibandingkan dengan umat Islam di dunia Arab?

Bukanlah memperlekehkan masyarakat Arab, tetapi kerana 'kepatuhan' pemerintah-pemerintah mereka menyebabkan kita melihat masyarakat seolah-olah tidak berbuat apa-apa.

Semoga Allah membalas pemimpin-pemimpin Munafik ini dengan seksaan yang pedih.

Di sini, kita dengan tugas kita semampunya. Teruskan memberi kesedaran terhadap Palestin terhadap orang ramai. Tingkatkan sensitiviti umat Islam. Hulurkan bantuan yang semampunya. Boikot barangan yang menyumbang kepada ketenteraan Zionis. Setiap usaha yang dilakukan walaupun kecil, tetap akan dihitung olehNya di sana nanti. Siapa tahu, kerana usaha kecil ini akan dikira oleh Allah untuk masuk syurga?

Bangkitlah, sesungguhnya pengorbanan kita ini tetap dianggap satu jihad yang mana lebih sukar di tengah-tengah kejatuhan umat ini.

1 Tindakbalas²:

(( Warkah Ummi ))

Assalamualaikum wr wb.

Ke hadapan anakanda yang dikasihi moga-moga Allah melimpahkan Rahmat kepada anakanda dan kita semua di dunia dan akhirat, insya Allah.Imbang Penuh
Anakanda,

Bonda dan ayahanda di sini bersama yang lain-lain semuanya sihat, Alhamdulillah. Mudah-mudahan anakanda jua begitu.

Bersama ini disertakan barang yang anakanda pesan beserta sedikit 'hadiah' dari bonda dan ayahanda.

Pagi ini ayahanda menziarahi jenazah Allahyarham cikgu Ahmad Sahibi (sebut : Syaibi) yang duduk di Kledang Jaya. Dia yang selalu buat lawak lucu. Minggu lepas Ustaz Shafie juga meninggal.

Ambillah iktibar dari kehidupan ini. Ingatah sabda nabi mengenai lima perkara yang kita masih ada sebelum datang lima perkara yang lain.

Sampai di sini sahaja coretan bonda semoga kita termasuk orang-orang yang beriman yang menegakkan agama Allah dengan ikhlas jua, insya Allah.

Wassalam.

Yang benar,
Hamimah bt Ahmad
2 Februari 2009

*************************************************************************************

Kerinduan pada kampung halaman. Bilik, buku-buku lama, rak-rak yang usang dan angin pagi yang nyaman. Saje ana selitkan surat dari ummi ana di sini. Ana tak pulang ke rumah ketika cuti semester yang lepas (23-30 Januari) kerana membantu ikhwah-ikhwah untuk road show Palestin.

Kebetulan, ana sempat menjengah seorang sepupu ana yang diserang kanser hati di rumahnya di Alor Star. (27 Januari 2009)

SubhaanAllah, Allah sahaja yang tau betapa tabahnya sepupu ana. Kebetulan pagi itu juga, seorang emak saudaranya meninggal dunia akibat kanser (tak pasti kanser apa) dan sepupu ana agak rapat dengan emak saudaranya itu.

Memang sangat sedih apabila orang yang rapat dan terdekat dengan kita pergi menemuiNya. Bagi sepupu ana sendiri, hal ini seperti 'sign' dari Allah bahawa 'turn' dia bakal menjelma tidak lama lagi.

Terasa sebak di dada tapi entah kenapa tak mengalir air mata..

Dalam kepayahan menahan sakit, sepupu ana masih sempat memberi peringatan (baca : tazkirah). Peringatan 'ingat lima sebelum lima' dituturkan agar menginsafkan diri ana. Benarlah, sewaktu sihat inilah, kita sering melengah-lengahkan masa untuk beramal. Memberi alasan yang tidak mungkin diterima jika di hadapan Allah.

Manfaatkan waktu lapang yang ada dengan amalan yang menambah pahala, yang mendekatkan diri padaNya.

Sepupu ana sempat bertanya, dah hafaz berapa juzu'?

Gulp! Segan nak jawab.. (Biarlah rahsia...)

Beginilah manusia, waktu senang, ramai yang lupa pada Allah, pada kematian (bertemu dengan Allah).

Sedangkan nantinya di hadapan Allah kelak, ramai yang akan menyesal kerana tidak menggunakan masa dengan sebaiknya.

Sehari surfing internet 2 jam, kalau hafaz Al-Qur'an, dah dapat banyak jugak kot..

Perlukan perubahan. Tinggalkan jahiliyyah itu sejauh-jauhnya...

P/s - Teringat pada ayat terakhir surah An-Nabaa',
"Sesungguhnya Kami telah memperingatkan kepadamu (hai orang kafir) siksa yang dekat, pada hari manusia melihat apa yang telah diperbuat oleh kedua tangannya; dan orang kafir berkata: "Alangkah baiknya sekiranya aku dahulu adalah tanah." "
(Surah 78, An-Nabaa' : Ayat 40)Islah nafsaka, wad'u ghoiroka!!

2 Tindakbalas²: