Krimnya Semakin Pekat!

Halaqoh malam Isnin yang lepas bermula dengan tilawah surah kedua, Al-Baqoroh, ayat 203 hingga 252.

Naqib kami memulakan pengisian dengan menyentuh mengenai ikhlas. Aku pun tak perasan selama ni, rupanya;

ikhlas = ihsan (ikhlas equal to ihsan)

Ihsan : kamu beribadah kepadaNya seakan-akan dia melihat kamu, tapi jika kamu tak melihatNya, sesungguhnya Dia melihat kamu.

Naqibku juga mengingatkan kami, Allah tidak berhajat pada ibadah kami (termasuk dakwah kami), tapi kita perlu ibadah kepadaNya kerana Dia pencipta kita. Dan dari konteks dakwah, kalau kita tak nak sahut seruan untuk berdakwah, Allah tak rugi apa-apa. Malah Allah boleh sahaja menggantikan dengan orang lain yang mungkin jauh lebih bagus dari kita.

Maka sebagai du’at, mari kita berjiwa besar untuk mengembalikan kegemilangan Islam. Bukan duduk sahaja melihat keadaan ummah yang terumbang-ambing. Kita harus berusaha menjadi agen perubahan (agent of change), kumpulan yang mengislah masyarakat Islam dan bukan Islam. Dan yang paling utama sekali bagi setiap du’at itu, ialah menjaga hubungannya dengan khaliqnya (penciptanya).

Dalam menghadapi isu ummah pula, du’at juga harus melihat perkara lebih besar. Mereka harus berfikir jauh ke hadapan ‘one step ahead’. Bukan melihat perkara yang tersurat tetapi juga tersirat. Memang akan menimbulkan pertikaian banyak pihak (yang tidak faham), tapi du’at harus bijak menangani isu-isu yang kontroversi seperti isu kalimah Allah baru-baru ini. (Dah ramai orang jelaskan isu ini, dan aku rasa tak perlu kupas panjang isu ini)

Hasan Hudaibi pernah berkata;

“Tegakkan Islam di dalam hatimu, nescaya ia ‘kan tegak di muka bumi”

Firman Allah swt dalam Al-Qur’an :


Dialah yang telah mengutuskan dalam kalangan orang-orang (Arab) yang ummiyyin (buta huruf), seorang Rasul (Nabi Muhammad s.a.w) dari bangsa mereka sendiri, yang membacakan kepada mereka ayat-ayat Allah (yang membuktikan keesaan Allah dan kekuasaanNya), dan membersihkan mereka (dari I’tiqad yang sesat), serta mengajarkan mereka Kitab Allah (Al-Quran) dan Hikmah (pengetahuan yang mendalam mengenai hukum-hukum syara’). dan sesungguhnya mereka sebelum (kedatangan Nabi Muhammad) itu adalah dalam kesesatan yang nyata.
(Surah 62, Al-Jumu’ah : Ayat 2)

Du’at sebagai pengganti utusan Allah, marilah kita menjadi sebahagian dari binaan Islam yang akan melengkapkan perjuangan ini. Kita bukan perintis yang memulakan, bukan juga yang menyelesaikan binaan terakhir itu, tapi kita merupakan penerus dari perjuangan yang panjang, yang menjadi perantara pemula dan pengakhir bagi binaan ini.

p/s – ‘Krim’ pengisian semakin pekat (berat) dan perlukan fokus yang lebih. Teruja dengan kitab-kitab dalam bahasa arab yang digunakan naqibku.

~ Betulkan Niat, Fokuskan Matlamat ~

2 Tindakbalas²:

Penawar Terbaik

Girang.

Ungkapan terbaik yang dapat kuluahkan tika ini.

Terubat hatiku ini, bila dapat berinteraksi dengannya sebentar tadi. Terasa semangat ini kembali memuncak kembali. Harapnya, ia kekal lama.

"Dan yang mempersatukan hati mereka (orang-orang yang beriman). Walaupun kamu membelanjakan semua (kekayaan) yang berada di bumi, nescaya kamu tidak dapat mempersatukan hati mereka, akan tetapi Allah telah mempersatukan hati mereka. Sesungguhnya Dia Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana."
(Surah 8, Al-Anfaal : ayat 63)
Meskipun jauh berjuta batu, merentasi lautan, namun Allah tetap menyuburkan nikmat ukhuwwah dalam hati.

Aku berpeluang berchatting di gmail dengan murobbiku yang kini di Yaman. Berkongsi dan bertukar pengalaman, menyebabkan aku terimbau kembali kenangan lama bersama.

Kuterkenang pengalaman 'kaifa ihtadaitu' (bagaimana aku mendapat hidayah) oleh beliau.

Dan sekarang, sampai masanya aku pula mempraktikkan apa yang pernah aku alami suatu ketika dahulu kepada mad'u dan mutarobbiku sekarang.

Setelah aku teliti, ikatan ukhuwwah adalah teras utama. Dan ukhuwwah bermula dengan berkenalan. Kerana itulah, aku mahu memperbetul kembali kesilapanku.

Nikmat ukhuwwah itu sangat terasa apabila kita sangat mengenali saudara kita. Dan aku telah mendapat pengajaran baru-baru ini, apabila aku 'terasa' dengan seorang ikhwah yang mana kami sering bersama, sehinggakan ikhwah lain melihat kami seperti gandingan yang serasi. Satu tragedi kesilapan yang menyebabkan aku terasa, lantas aku mengadu pada seorang ikhwah yang lebih berpengalaman, dan beliau menegurku.

"Itu tandanya antum berdua sangat rapat", katanya.

MashaAllah, baru kusedar, selama ini, rupanya aku masih mempunyai sifat-sifat individualistik walaupun dalam perkara jamaah. Ukhuwwah yang kering. Jika perkara 'simple' begini sudah 'fail', bagaimana sifat tadhiah dan itsar dapat dibentuk?

Pengajaran yang bermakna. Jika tidak kuhadapi, mungkin aku tidak tahu bagaimana untuk menyelesaikan ukhuwwah mutarobbiku kelak.

Buat mutarobbiku, kalian adalah permata berharga, akan kugilap menjadi susuk-susuk yang rela syahid keranaNya! Let's Strengthening Ukhuwwah to build The Best Ummah!!

"Kamu adalah umat yang terbaik yang dilahirkan untuk manusia, menyuruh kepada yang ma'ruf, dan mencegah dari yang munkar, dan beriman kepada Allah. Sekiranya ahli kitab itu beriman, tentulah itu lebih baik bagi mereka, di antara mereka ada yang beriman, dan kebanyakan mereka adalah orang-orang yang fasik."
(Surah 3, Aali 'Imraan : Ayat 110)
~ Fastabiqul khoirot! ~

*Glosari baru
Tadhiah = pengorbanan
Itsar = melebihkan orang lain dari diri sendiri

2 Tindakbalas²:

Gugahkan Jiwa, Gegarkan Hati!

Hari ini, beberapa orang ikhwah memberi kata-kata semangat buatku.

Beberapa ziarah ke blog-blog ikhwah, memulihkan semula semangatku yang jatuh.

Alhamdulillaah, menggugah jiwa dan menggegarkan hati!!

Semoga Allah membalas jasa kalian. Rasa rindu untuk bertemu antum, namun terhalang kerana kekangan masing-masing. Moga Allah tetap mengukuhkan ikatan persaudaraan kita, meskipun jauh berjuta batu.

Terasa dekat di hati, meskipun jauh di mata.. (dah start nak berpuitis pulak..)

Tugas sebagai da'i lebih memerlukan kita di tempat masing-masing. Dan hadirnya kita, menghulurkan apa yang orang lain tidak miliki. Kita mengorbankan apa yang kita ada (masa, harta dan tenaga) demi kasih kita keranaNya.

Pesanan-pesanan antum, inshaAllah akan kupegang..

Sebenarnya, situasi terkini di sini agak menyedihkan. Namun, tak sepatutnya aku putus asa. Bukankah Rasululullah saw bermula seorang diri? Dan dakwahnya disahut oleh Khadijah ra dan Abu Bakar ra.

Justeru, aku mesti bersungguh dalam mengingatkan diri sendiri supaya tabah menghadapi apa jua cabaran. Kerna dalam jiwa seorang da'i, lebih perlu memikirkan diri mad'u dari dirinya sendiri!

Semoga, Allah membuka jalan bagiku dan seperjuanganku untuk terus beraksi di medan yang penuh mehnah ini.

Jom! Perkasakan dzatiah agar lebih muntijah dalam dakwah! Mengumpul susuk-susuk yang dahagakan kebenaran dan sinar tarbiah. Berapa pun kuantitinya, biarlah kualiti yang lebih utama.

Kupetik dari blog seorang ikhwah;

Pernah dahulu, Pak Hassan bercerita
tentang cita-citanya kepada seorang sahabat IM, katanya..

"Andai diumpamakan ISLAM seperti sebuah bangunan yang
hampir roboh, maka Aku akan berjalan ke seluruh pelusuk
dunia bagi mencari jiwa-jiwa muda.. Aku tidak ingin
mengutip dengan ramainya bilangan mereka.. Tetapi aku
inginkan hati-hati yang ikhlas, untuk membantu dan
bersamaku membina kembali bangunan usang itu menjadi
sebuah bangunan yang tersergam indah, kemudian masyarakat
terkejut melihat betapa hebat dan indahnya bangunan
yang dahulunya hampir roboh. Mereka tercengang-cengang
melihatkan pemuda-pemuda yang berada di dalamnya..
Mereka bermanis muka dan berpakaian kemas..
Sungguh berbeza dengan masyarakat luarnya..."

Kita tak sepatut rasa gelisah jika dakwah kita tidak diterima kerana Allah yang akan menjaga agama ini, tetapi kita patut gelisah jika kita tidak mahu menerima atau tidak mahu menyebarkan dakwah ini..

1 Tindakbalas²:

Sungkur atau teguh?

*Maaf, hanya monolog hati yang lemah imannya*

Tika hari-hari terus kulalui, aku kadang-kadang berfikir,

"Mampukah aku terus teguh di jalan ini? Atau akankah nanti, aku tersungkur di mana-mana persimpangan?"

Na'uzubillaah!

Adeh.. Tensen n serabut betui arini.. Down..

[ MESSAGE SENT ]

Selang beberapa minit..

[ MESSAGE RECEIVED ]

Kenape? Ada masalah ape?

+ Tak tau ah.. Cuba la rasa, duduk di tempat ana. Tahulah bagaimana rasanya.. Terdampar keseorangan di sini, terkapai-kapai..

Sorang ke, ramai ke.. Bukan alasan. Allah nak tengok anta betul2 kuat ke tak, atau hanya kuat bila ramai2, kalau sorang2 pun kuat, insya Allah ramai2 pun kuat jugak..
Arrggghhh...!!

[ SIGN OUT ]

Faham ke diorang ni camne perasaan aku..??

Aku sedar, sesama ikhwah, mereka anggap aku bagus. (Astaghfirullaah!)

Tahukah antum, semua itu tidak layak bagiku? Kalaulah antum melihatku di sini, sangkaan kalian meleset sama sekali.

Tapi,
aku tak sama ngan diorang kat sini, mereka bukan ikhwah.. Juga tak sama dengan ikhwah-ikhwah di sana..

Abis tu, aku di kategori mane?

Tengah-tengah.. Atau berpaling ke salah satu mengikut keadaan?

Astaghfirullaah!

Janganlah aku terSUNGKUR dari jalan ini.. Itu sahaja yang kuharapkan..

~ I'm so stress ~

5 Tindakbalas²:

Teruskan Aksimu Hai Sang Penyeru

Semalam aku dalam perjalanan ke masjid, tiba-tiba hujan lebat. Bergegas aku berlari (dengan menggalas beg berisi laptop) untuk berteduh di kafe. Kebetulan, kafe tu tak ramai orang suka pergi (mungkin sebab boring dengan hidangan yang ada) dan lebih ramai perempuan je di sana (tu pun sebab blok diorang dekat ngan kafe tu).

Nasib baik ada sorang member sebatch baru balik main badminton, tengah minum-minum. Lepak dengan dia, lantas menyebabkan timbul idea aku mengupdate di sini.

"Hujan-hujan begini, kalau ada awek mesti best.."

Ape kes..? Aku dah pelik ngan mamat ni.

"Boleh sembang-sembang, gurau-gurau, gelak-gelak.."

Isk.. Astaghfirullaah...! Kenapa mentaliti dia sampai macam ni..?

Tak mahu panjangkan cerita. Nampaknya, berat juga tugas yang perlu dipikul seorang da'i. Memperbetulkan salah faham terutama belia-belia, bakal pewaris, pengganti kepimpinan negara dan ummah.

Aku terdiam sepanjang menunggu hujan berhenti. Tidak mahu respon banyak sebab pernah jugak bertikam lidah dengan mamat ni sebelum ni, pasal hubungan silang jantina jugak.

Dan tugas berat juga bagiku, menegur anak buahku (kes macam mamat tadi tu), yang masih perlukan nasihat dan bimbingan. Entahlah, aku masih belum menunjukkan contoh-contoh seorang naqib yang mempunyai qudwah dan teladan yang baik. Masih banyak ruang untuk diperbaiki.

Namun, aku juga berharap agar aku tidak rasa letih atau jemu dengan tugas dan kerja mulia ini. Allah tak pandang hasilnya, adakah berjaya atau tidak. Allah pandang usaha. Banyak mana aku usaha, banyak itulah ganjaran yang akan diterima. Allah tak rugi apa-apa jika aku tak mahu mengemban tugas ini. Malah Allah akan mengganti dengan orang lain yang mahu menyahut seruanNya ini.

Kadang-kadang, mahu kupersalahkan generasi seniorku. Mengapa antum tak berjaya mencari pelapis?

Tapi..

Aku tak sepatutnya hanya menyalahkan kesilapan generasi lalu. Aku tak sepatutnya mengulangi 'kitaran bodoh' itu. Mantap dan hebat kepimpinan individunya, tapi mungkin 'ter'lupa menyusun dan mengatur strategi untuk meneruskan perjuangan dengan menyediakan pewaris dan pelapis di kala mereka sudah tamat pengajian.

Maka..

Ikhwah dan akhawat, tak perlu ditangisi kesilapan lalu itu!

Bangkitlah dari mimpi-mimpi. Susun barisan, aturkan perancangan, kukuhkan tautan, kuatkan hubungan denganNya, inshaAllah kemarau ini akan berakhir jua.

Masanya?

Jangan ditanya. Allah jua Yang Maha Mengetahui. Barangkali, kita tidak sempat melihatnya.

"Apabila kita hidup hanya untuk kita, hidupnya amatlah singkat. Bermula dari bermulanya kita dan berakhir dengan berakhirnya umur kita yang terbatas. Tetapi jika kita hidup kerana selain dari kita, hidup kerana fikrah, sesungguhnya hidupnya panjang dan mendalam. Bermulanya daripada bermulanya manusia dan berakhir dengan luputnya manusia di bumi ini. Jika kita merasakan kita yang memulakan perjuangan ini, kita akan merasa sempit dada menghadapi kematian (kerana perjuangan belum mencapai matlamat). Ingatlah, bukan kita yang memulakannya dan bukan kita yang mengakhirinya. Ia dimulakan oleh para Nabi hinggalah ke akhir zaman. Kita adalah mata rantai dari suatu perjuangan yang panjang."
- Pak Hassan, IM

5 Tindakbalas²: