3-4-3, Usaha Keras dan Mencapai Kemenangan

Antonio Conte.

Pengurus Chelsea yang masih di musim pertama di Liga Inggeris. Seorang yang tenang, fokus dan mempunyai passion/keghairahan yang tinggi terhadap bola sepak.

Gambar diambil dari Telegraph/Google

Seorang jeneral yang sentiasa punya motivasi tinggi dan mampu meniupkan hamaasah (semangat, spirit) yang tinggi kepada perajuri-perajuritnya.

Bermula baik dengan 3 kemenangan liga sebelum 'terduduk' sejenak dengan satu seri menentang Swansea dan dua kekalahan kepada pencabar terdekat (ketika itu) iaitu Liverpool (tewas 1-2) dan Arsenal (tewas 0-3).

Kemudian, bermulanya eksperimen 3-4-3 sejak separuh masa kedua ketika tewas 0-3 kepada Arsenal ternyata melonjakkan Chelsea dari tangga ke-8 menuju ke persada liga.

13 kemenangan berturut-turut dalam satu musim yang menyamai rekod Arsenal beberapa belas tahun yang lalu berjaya dicatat sebelum dihentikan oleh Tottenham.

Hasil revolusi 3-4-3 Chelsea oleh Antonio Conte akhirnya menyebabkan beberapa pasukan mengubah formasi ketika menentang Chelsea kerana melihat kemampuan unit pasukan dalam 3-4-3 ini memanipulasi pihak lawan sama ada ketika mendominasi perlawanan atau ketika bertahan dan serang balas.

Gambar dari thefutballreview


Namun, tidak ada formasi yang sempurna. Beberapa pasukan telah berjaya menembusi Chelsea dan menyebabkan Antonio Conte mengubah taktikal atau formasi ketika perlawanan berlangsung.

Dari 3-4-3, perlawanan boleh berubah dengan kemasukan seorang midfield lagi menjadikan 3-5-2, atau mengubah bentuk dari 3-4-3 kepada 4-2-3-1 atau 4-2-4.

Fleksibel. Fluid.

Inilah sikap yang harus ada pada seorang penyeru dan juga pemimpin. Juga jiwa seorang 'pemenang'.

Berusaha sehingga kehabisan ikhtiar. Bekerja keras sehingga kemenangan dikecapi. Sentiasa mempertingkatkan diri dan mencabar diri untuk menjadi lebih baik.

Kemenangan itu akan tiba. Konsisten sehingga garis penamat!