Ramadhan Yang Bakal Pergi

Ya Allah,
Semoga dapat kumanfaatkan Ramadhan kali ini.
Jadikan Ramadhan kali ini yang terbaik berbanding Ramadhan yang lepas..

*****************************************

+ Entahlah, akhir-akhir ni rasa macam amalan yang dibuat macam ‘kering’.

Kering? Macam mana tu ya?

+ Hmm.. Takde penghayatan lah lebih kurang. Rasa macam tak mengalir ke segenap tubuh ni.

Ceewaah, berpuitis plak.

+ Betul la.. Sepatutnya kalau dalam beribadah ni, kena cuba sampai tahap macam tu. Bererti, kita lakukan ibadah itu dengan sepenuh hati, dengan penuh rasa kecintaan padaNya. Bukan sekadar pada mulut sahaja. Kan?

Hm, bila fikir-fikirkan, betul jugak pendapat tu. Sedihnya, Ramadhan tinggal beberapa malam je. Tak tau, dapat lagi tak bersua tahun depan..

+ That’s why la kene pertingkatkan lagi.. Ganbatte! (pengaruh anime dan manga nie)*******************************************

Alhamdulillah, sudah berjaya hafaz dengan lancar surah Ash-Shaff (surah ke 61), dalam proses menghafaz surah Muhammad (surah ke 47). Baru hafaz satu muka surat, tapi baru 4 ayat je yang lancar (yang tak lancar tu kena berhenti sekejap bila membaca, ingat-ingat lupa)

Ayat favourite dalam surah Ash-Shaff ni ialah ayat ke 4 dan ke 10-11.

Ayat 4

Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh.


Ayat 10-11

Hai orang-orang yang beriman, sukakah kamu aku tunjukkan suatu perniagaan yang dapat menyelamatkanmu dari azab yang pedih? (iaitu) kamu beriman kepada Allah dan RasulNya dan berjihad di jalan Allah dengan harta dan jiwamu. Itulah yang lebih baik bagimu, jika kamu mengetahui.


Macam mana? Dapat rasa ‘boost’ sikit tak? Kita bermuamalat dengan Allah. Bayarannya tak mahal, cuma beriman kepadaNya dan RasulNya, serta berjihad.

Ingatlah, setiap amalan seperti saham di sana kelak. Maka, janganlah risau. Insya Allah, menyimpan untuk hari muda iaitu di Hari Pembalasan.

Jom! Pulun untuk baki-baki ‘second half’ Ramadhan! 2 Fast for Taqwa! (Rujuk Al-Baqarah ayat 183)