Fazakkir

~ Tidak kesempatan menulis isi yang lebih berat, sengaja aku mahu kongsikan tazkirah Subuh yang aku sampaikan ketika mukhayyam pada cuti semester final lepas ~

Salah seorang sahabat yang mempunyai cerita yang menarik ialah Abu Dzar Al-Ghifari. ‘Al-Ghifari’ ialah gelaran kerana beliau berasal dari tempat bernama Ghifar.

Ketika dakwah Rasulullah telah tersebar secara terang-terangan, beliau mendapat tahu dan meminta seorang sahabatnya untuk meng’investigate’ tentang berita yang didengarinya. Apabila tidak puas hati dengan laporan yang disampaikan, beliau mengambil keputusan untuk melihat dengan mata kepalanya sendiri.

Diringkaskan cerita, selepas berjumpa Rasulullah saw serta memeluk Islam, beliau dengan beraninya, pergi mengisytiharkan keIslamannya di hadapan orang musyrikin Makkah. Dua kali beliau berbuat begitu dan diselamatkan oleh bapa saudara Rasulullah, Abbas yang pada ketika itu belum lagi memeluk Islam.

Hmm, kalau bandingkan dengan kita zaman sekarang, sudah pasti sangat jauh berbeza. Hendak tunjukkan nilai-nilai Islam pun sudah malu bila di luar. (Terutama buat diriku yang bersekolah agama, malu pula nak tunjuk keIslaman di luar sekolah.. Astaghfirullaah..)

(Selebihnya, dah lupa, sebab spontan je)


~ Penyampaian Slot Resolusi 'LDK Bicara Remaja' di Kolej MARA Kuala Nerang (slot tu ringkas, yang ni dah tambah sedikit) ~

Menyoroti kisah Mus'ab bin Umayr, bagaimana dari seorang anak orang kaya, menjadi pemuda pujaan gadis-gadis, namun 'berubah menjadi seseorang yang lain' apabila cahaya Islam menusuk ke hatinya. Sehinggakan sanggup meninggalkan kemewahan demi mempertahankan imannya. Lantas dapat dilihat dalam peperangan Uhud, beliau syahid dan tidak mempunyai kain yang cukup untuk menutup keseluruhan jasadnya.

Juga 'Ali bin Abu Talib, yang mana tidak berfikir panjang untuk menggantikan Rasulullah pada malam hijrah Rasulullah ke Madinah.

Inilah susuk-susuk yang menjadi tulang belakang dakwah dan perjuangan Rasulullah saw.

Mereka ini punya ketahanan yang sangat kental. Juga keyakinan diri yang tinggi dengan apa yang mereka pegang, iaitu Islam. Anda bayangkan, pada masa itu, syariah masih belum lengkap, dan sudah tentu, masih tidak nampak matlamat secara jelas, apatah lagi melihatkan orang Islam sering ditindas (ketika di Mekah) tapi mereka ini berpegang pada Islam bagai menggenggam bara api!

Begitulah hebatnya tarbiah yang dibentuk oleh Rasulullah saw.

Bandingkan dengan pemuda zaman ini. Kita! Kitalah produk kejatuhan khilafah pada 1924M. Ya, walaupun kita produk kejatuhan itu, tidak bermakna kita tidak perlu berbuat apa-apa. Membiarkan ummah yang 'sakit' itu melarat, tidak diubati dan dicari penawar.

Berjayanya pihak yang dengki dengan Islam, merosakkan pemuda-pemuda Islam. Lihatlah, apa yang terjadi? Pemuda-pemuda Islam, mabuk dengan hiburan dan bermacam perkara yang menghanyutkan.

Jika dahulu, disebut pemuda Islam, gentarlah Kuffar dan Musyrikin, tapi kini tidak.

Dan dalam mendaki menuju kebangkitan Islam, ayuhlah kita bermula dari dalam diri sendiri. Bermula dari hati! Fahami Islam dengan hatimu! Tegakkan Islam di dalam hatimu!

Kerana apa dari hati? Kerana hati itu punca atau asas dalam diri seseorang. Jika baik hati itu, maka baiklah jasad itu (orang itu), tapi jika tidak, sudah tentulah sebaliknya.

Di kala semester baru hendak bermula ini, marilah memanjatkan sebanyak-banyak tasbih, tahmid dan takbir kepada Ilahi. Semoga Allah meneguhkan kita dalam perjuangan, serta tidak gentar dari mehnah yang mendatang.

Yaa muqollibal quluub, tsabbit quluubanaa 'alaa diinik, wa 'alaa to'atik. (Wahai Yang Membolak-balikkan Hati, teguhkan hati-hati kami di atas agamaMu, dan di atas ketaatan kepadaMu)

~ Next Year Will Be Different ~
~ Sedekad, Mengukuh Tekad, Membina Du'at ~
~ Semarakkan Dakwah, Alam Dilimpahi Rahmah ~

Lembaran Baru; Satu Peringatan

Kerana tidak punya kesempatan, maafkan diriku kerana lambat mengucapkan ‘SALAAM MA’AL HIJRAH” kepada anda semua.

“KULLU ‘AAMIN WA ANTUM BIKHAYR”.

SMS ku kepada sahabat-sahabat :

Salam Ma’al Hijrah.
Semoga tahun baru menjadi satu titik tolak
dalam perubahan paradigma serta tidak
lupa memperkasa tarbiah dan mempertingkat amal!

Ingin ku memuhasabah diri, sejauh mana peningkatan amal ku berbanding setahun lepas?

Nampaknya,
masih banyak lompang-lompang yang perlu kuperbaiki,
masih belum sedar diri, bahawa amalku belum mencukupi,
masih tidak bersedia menempuh mati,
tak tahu bagaimana nasibku di depanNya nanti.

Sebelum peperiksaan pada semester ni, seorang ikhwah eksiden. Alhamdulillah, dia tak cedera teruk, luka ringan je. Katanya, dia tak sedar masa kemalangan berlaku. Sedar-sedar, dah terbaring kira-kira 5m dari kereta. Syukur kerana dia bukak tingkap. Kalau tak, boleh terhentak kat kaca tingkap dan menyebabkan lebih parah. Lepas sedar tu, dia cuma ingat Allah sambil pergi kat kereta (risau sebab kereta sewa).

Seorang lagi, akh Ariff dan ibu bapa nya , yang mana akh Ariff baru sahaja selesai akad nikahnya pada pagi itu. Meninggal selepas 3 jam menjadi suami.

Hm, tu baru secebis kisah dari kawan yang terdekat. Alhamdulillah, Allah masih bagi peluang untuk hidup. Bayangkan kalau aku? Adakah aku dah bersedia? Bagaimana pula kalau Allah tarik nyawa aku di saat aku sedang lalai dariNya? Bukankah bertambah-tambah peritnya di akhirat kelak?

Gambar Hiasan.

Allaahu akbar....

Dengan masa yang masih ada ni, seharusnya tenaga, harta dan masa dicurahkan untuk ummah.


Dan belanjakanlah (dermakanlah) sebahagian dari rezeki Yang Kami berikan kepada kamu sebelum seseorang dari kamu sampai ajal maut kepadaNya, (kalau tidak) maka ia (pada saat itu) akan merayu Dengan katanya: " Wahai Tuhanku! Alangkah baiknya kalau Engkau lambatkan kedatangan ajal matiku - ke suatu masa Yang sedikit sahaja lagi, supaya Aku dapat bersedekah dan dapat pula Aku menjadi dari orang-orang Yang soleh ". Dan (ingatlah), Allah tidak sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang (atau sesuatu Yang bernyawa) apabila sampai ajalnya; dan Allah amat mendalam pengetahuannya mengenai Segala Yang kamu kerjakan.
((Surah 63, Al-Munaafiquun : Ayat 10 – 11))

Yang terbaru, berita yang kuterima dari ummiku. Kawan sekampungku (rumah mak ayahku) terlibat dalam kemalangan. Seorang meninggal (Meor Azlan), seorang cedera parah (Muhammad Nor Al-Hadi).

Yang meninggal tu, aku berjanji untuk mem'forward' detail dirinya untuk disantuni dalam tarbiah di IPT nya. Tapi, aku berlengah, melambatkan, sehingga terlupa.

Astaghfirullaah.. Aku rasa sangat bersalah. Mengapa aku berlengah?

Semoga jadi pengajaran buat semua. Aku takut, di akhirat kelak, dia mendakwa diriku pula.

Semoga rohnya dicucuri rahmat.

p/s – tahun ini, cukup banyak kematian dari saudaraku yang terdekat. Dua orang bapa saudaraku dipanggilNya. Wak (Hj Zawawi bin Hj Mahmud) - 15 Jun, dan Pak Yang (Hj Abdullah bin Hj Mahmud) - 22 Oktober. Al-Faatihah buat mereka.

*updated 21 Disember*
Link berita :
Berita Harian
Harian Metro
Utusan Malaysia
Kosmo
Bernama

4 Tindakbalas²:

Flash Assignment

Sedang berkursus Adobe Flash CS4 di UUM. Kena buat assignment individu sama ada berbentuk montaj atau animasi. Aku cadang nak buat animasi tentang Palestin, tapi pening pula nak fikirkan skrip. Buku "Biarkan Aku Jadi Orang Palestin" tertinggal pulak di rumah. Kalau tak, boleh juga menggarap sedikit idea dari buku tersebut.

Ya Allah, semoga dipermudahkan urusanku..

Palestin Takkan Pernah Gentar!!

Sekadar berkongsi video klip Palestin oleh Maher Zain.

Aku cukup 'excited' bila tengok animasi video klip ni. Macam guna Adobe Flash!!