Saatnya Sedang Jatuh

Kebelakangan ini terasa sangat tertekan..

Dengan pelbagai masalah. (macam-macam masalah)

Aku ingin lari..

Lari dari masalah!

Ya Allah, aku tak tahu apakah jalan penyelesaian terbaik buatku..

Mengapakah aku yang terpilih?

Rasanya, aku bukanlah manusia yang luar biasa. Bukan hebat. Biasa-biasa sahaja.

Eh, jap..

Tapi Allah kan dah sebut,

“Kamu adalah umat yang TERBAIK yang dilahirkan untuk manusia, menyuruh kepada yang ma'ruf, dan mencegah dari yang munkar, dan beriman kepada Allah. Sekiranya Ahli Kitab beriman, tentulah itu lebih baik bagi mereka, di antara mereka ada yang beriman, dan kebanyakan mereka adalah orang-orang yang fasik.”
(Aali ‘Imron : Ayat 110)

Hm, tu aku tau, tapi aku tak tau ke mana perginya semangatku itu..?

Na’udzubillaah, aku tak mahu futur..

Futur?

Aku pernah dengar, kalau rasa nak (menuju ke arah) futur, cuba cek amal, cek pemakanan dan beberapa lagi tips yang lain.

Tapi aku rasa ke’futur’an aku ni lain dari biasa..

Oh? Futur luar biasa?

Hm, complicated to say lah. Walaupun En Nabil kata ‘lu pk la sendiri’ tapi aku tak boleh pikir camne lagi dah ni.. Waarrrghh!!

Sometimes, rasanya kena meluahkan (dalam bentuk tulisan) sikit dalam blog. ‘Simpan dalam’, boleh bawak bahaya aku rase.. (mungkin boleh jadi ‘makan dalam’ kot)

Lastly, sape nak komen tu, tegur lah dengan bebaik. Kalau ade ikhwah yang rasa dia tak sibuk, boleh kot nak tolong aku..

P/s – zaman belajar lagi tertekan ke zaman bekerja (lepas belajar) lagi tertekan? Zaman kanak-kanak paling best kot, langsung tak tertekan.. (melainkan kalau Allah menarik balik akal dan anda dihantar ke Tampoi atau Tanjung Rambutan)

Exam lagi beberapa jam..

5 Tindakbalas²:

din said...

Langkah Tercipta - Unic

Semalam aku kelukaan,
kecewa kehampaan,
mencalar ketabahan,
mimpi yang sering ku harapkan,
menjadi kenyataan,
namun tak kesampaian.

Allah…
Inginku hentikan langkah ini,
bagaikan tak mampu untuk ku bertahan,
semangat tenggelam,
lemah daya,
haruskah aku mengalah,
namun jiwaku berbisik,
inilah dugaan.

Dan langkahku kini terbuka,
pada hikmah dugaan,
uji keimanan (menguji keimanan),
tak dilontarkanNya ujian,
di luar kekuatan,
setiap diri insan.

Allah…
Pimpinlah diriku,
tuk bangkit semula,
meneruskan langkah,
perjuangan ini,
cekalkan hati dan semangatku,
kurniakan ketabahan,
agar mimpi jadi nyata,
padaMu ku meminta.

Daku mohon agung kudratMu,
wahai Tuhan yang satu,
segalanya dariMu.

cikgu_eya said...

Bismillah....

Kalau ikutkan, zaman bekerja lebih mencabar, sesuai dengan tahap kematangan, kerintangan berdepan cabaran... ^^

Memang berat ujian, itu tandanya akh hebat.. ^^

Tabah lah... ana juga sedang berusaha.

Kita hamba.. n_n

kahfi8 said...

[ din ]

jazaakallaah..

[ cikgu_eya ]

inshaAllah.. jazaakillaah atas sokongan..

Dahsyat...

Tengah nak exam pun boleh update lagi...

kahfi8 said...

[ namasayayaaser ]

Tu yang pelik, lepas exam tak update pulak.. hehehe ~