Pusaka dari Murobbi

*Entry ini diupdate semula selepas di'post' pada kali pertama*

Esok (14hb Oktober 2009) murobbiku akan bertolak ke Yaman bersama keluarganya dari KLIA kira-kira jam 11 pagi. Sayu pula hati ini..

Namun aku tak sepatutnya berasa lemah, tetapi sepatutnya mengekalkan (juga meningkatkan) momentum dakwah selama ini, begitu juga dengan tarbiah dzatiahku.

Semalam lepas kelas jumpa dengan beliau, dan memandangkan itu mungkin kali yang terakhir aku dapat bersamanya, maka aku pun mengikut beliau ke rumahnya.

Dalam perjalanan, akhirnya aku merungkaikan bahawa aku pernah seolah-olah terasa dengannya pada semester lepas kerana sedikit tersilap cakap. Haha aku je yang mengada-ngada tu. Tapi alhamdulillah lega bila dah ceritakan masalah sebenar, berlapang dada dan tidak menyimpan lagi salah faham atau lain-lain hal yang boleh menyebabkan timbul rasa tidak selesa. Benarlah, memaafkan orang dapat menenangkan hati kerana tidak perlu merasa keluh kesah atas ketidak-puas-hati-an atau ke-marah-an atau apa-apa sahajalah yang sama waktu dengannya. Sempat juga aku mentasmi' dua muka surat dari surah ke-47, surah Muhammad yang telah kuhafaz sebelum Ramadhan lepas. Semalam, aku sambung hafaz lagi dua muka surat tapi belum lancar. (nak cepat sangat, tu le pasal.. hehe)

Malam tadi, sempat bersembang sambil beliau mengemas buku-buku tarbiah yang ingin dibawa ke sana. Oleh kerana ada baaaaaaaaaanyak buku yang bagus-bagus dan aku mungkin susah untuk mendapatkannya, aku telah meminjam kira-kira 13 buah buku (wah!) yang ditinggalkan di rumahnya.

Teringat ‘quote’ dari Sang Murobbi :

“ Buku ini gudang ilmu.
Semakin banyak yang kita baca,
semakin banyak yang kita dapat. ”

Alhamdulillah, semoga kehilangan murobbiku dengan pusaka ‘buku’nya dapat membentuk jiwa dan personaliti da’i yang lebih mantap di masa hadapan insya Allah!

Just for sharing, walaupun banyak lagi buku sendiri yang tak habis baca, tapi tetap pinjam jugak.

Buku oh buku... Bila nak habis baca yea?

Buku pinjam malam tadi (antaranya) :
1. Menjaga Stamina Iman (Dr. Faishal Al-Hulaibi) – sangat menarik! Dah baca sikit malam tadi.
2. Bagaimana Mengajak Manusia Kepada Islam (Dr Muhd Said Ramadan Al-Butiy)
3. Golongan Yang Gugur di sepanjang jalan da’wah (Fathi Yakan) - buku lama ni, dah kekuningan warna kertasnya
4. Hingga Dimengerti Generasi Muda (Abdullah Nasih ‘Ulwan) - sama, geng kuning jugak :P
5. Bagaimana Menyentuh Hati : Kiat-kiat Memikat Objek Da’wah (Abbas As-Siisiy) –dalam laptop ade format pdf tapi ‘letih mata’ bila baca dalam laptop
6. Quantum Dakwah & Tarbiah (Miswan Thahadi)
7. Menangani Pergolakan Jiwa Remaja (Dr Muhd Said Ramadan Al-Butiy)
8. Terjemah Lengkap 24 Fasal Protokol Zion (disunting Alwi Alatas)
9. Tarbiyah Dzatiyah (Abdullah bin Abdul Aziz Al-Aidan)

Buku yang agak best..!!

Signature ada di dalam, malas tunjuk.. =p

Buku yang dah lama dibeli tapi tak baca-baca :

1. Senjata Orang Mukmin (Abu Ruwais Al-Syubrawi) – beli Jun 2009
2. Murtad : Jangan Pandang Sebelah Mata (Ann Wan Seng) – ni dapat percuma masa pergi dengar talk Ann Wan Seng 6 Oktober 2009 lepas, siap ada signature lagi
3. Rahsia Mencapai Khusyuk dalam Solat (Muhammad Aiman Al-Zuhairi) – beli Jun 2009
4. Ahmadinejad : Singa Baru Dunia Islam (Muhsin Labib, Ibrahim Muharam, Musa Kazhim, Alfian Hamzah) – tak silap beli tahun 2007?
5. Akal & Hati yang Tidak Disentuh Syaitan (Khairul Ghazali) – hadiah dari seseorang, 2007
6. Keajaiban Al-Quran (Gary Miller) – beli tahun 2008
7. Christian – Muslim Dialogue (H.M. Baagil, A.Y. Moosa) – beli kat ToT DMM Masjid YAB, Alor Star 27 Jun 2009
8. Is The Bible God’s Word? (Ahmad Deedat) – dapat free Bengkel Pemantapan Aqidah UUM
9. Qur’an & Modern Science : Compatible or Incompatible? (Dr Zakir Abdul Karim Naik) – dapat free Bengkel Pemantapan Aqidah UUM
10. Kisah-kisah Paderi Memeluk Islam (terbitan IPSI Pulau Pinang)
11. Searching for The Truth : A Dialogue Islam – Christianity (terbitan Persatuan Ulama’ Malaysia)
12. Pemilik Cintaku setelah Allah & Rasul (Fatimah Syarha) – beli semester lepas
13. Perjuangan Wanita Ikhwanul Muslimin (Zainab Al-Ghazali) – terjemahan Indonesia, buku ni Ummi ana punya sebenarnya.

Baca sebahagian :

1. La Tahzan (Dr ‘Aidh bin ‘Abdullah Al-Qarni) – beli tahun 2007
2. Hati Sebening Mata Air (Amru Khaled) – beli Mei 2008.
3. Islam The Misunderstood Religion (Dr Danial Zainal Abidin) – beli masa ‘talk’ dari Idris Tawfiq di Penang, jumpa Dr Danial, dpt signature jugak.
4. HAMAS : daripada underground kepada parti pemerintah (Maszlee Malik) – beli semester lepas.
5. Jatuhnya Sebuah Tamadun (Mohamad Nurhakim) – beli semester lepas
6. Penjara jadi Pusara (Megat Shariffudin Ibrahim) – beli Mei 2008
7. ‘Orang Masjid’ Kontemporari (Rosidi Hussain) – beli Julai 2008

Buku yang menarik untuk cadangan anda semua :

1. Jejak Risalah Nusantara (Dr Hafidzi)
2. Belajar dari Dua Umar : Kenyangkan Perut Rakyat (Hepi Andi Bastoni)
3. Biarkan Aku Jadi Orang Palestin (koleksi cerpen Palestin, terbitan JIMedia)

OK cukuplah berkongsi kot. Banyak-banyak pun belum tentu dapat habiskan segera. Yang penting, dapat ilmu (lepas baca) tu, cuba amal walau sedikit.

Camne yea nak abiskan baca buku-buku ni time cuti semester ni? Aku ade kursus bawah jurusan (multimedia) plak dah.. Hurm ~

P/s - Tadi baru je selesai sesi penggambaran sebahagian babak dari assignment subjek video.. (jadi watak utama hoho ~) Tema sains fiksyen, bertajuk ‘Shutdown’. Tak best sangat, kalau sape ingat lagi cerita Makmal ZNF (komsas form 3 kalau tak silap), mungkin nampak ada tiru-tiru sikit la walaupun masa tulis skrip, tak teringat langsung cerita tu.

6 Tindakbalas²:

dds a.k.a PM said...

Wah.. header baru.. semoga semangat pun lebih fresh ya.. Buku-buku yang banyak tu, boleh la kongsi dengan kami..

kahfi8 said...

oh, header tu dah tukar dlm 3,4 hari jugak la.

Insya Allah ilmunya akan dikongsi. Makin diberi, makin bertambah..

memang terbaikkkk`~

seronok ana tengok buku banyak2 nih..ana pun tak sabar nak abiskan buku2 dalam stock ana lepas grad nih!!

best2 la buku yg anta pinjam tu, nanti share2 ilmu ye

kahfi8 said...

[ HambaAllah Yang Memakmurkan ]

haa anta pun kena share jugak dari buku2 anta yg berlambak tu. takkan nak tunggu anak anta baca buku yg anta beli je..

p/s - ana ada bc entry kat blog anta psl buku yg tak bc tp beli lg.. :p

masYie said...

Salaam..leh r ana pinjam.. improt ke nilai..hehe...
selamat berjuang!

kahfi8 said...

[ masYie ]

salam,

kena bayaran tambahan la.
kos eksport lagi. tak kira risiko dalam perjalanan ke, kos overhed, kos buruh.. heh ~

takpe nanti akan dikongsikan istifadhah dan 'ibrah yg ana dpt dari buku2 tu..

p/s - tadi naqib baru ana pinjam sebuah buku naqib lama ana.. ~