Untukmu Syabaab - Episod III

Legasi dari siri pertama dan kedua

Terbanglah kalian bertebaran di muka bumi

Maka, pemuda sekalian, jelaskan fikrahmu! Fikirkan ummah lebih banyak dari dirimu sendiri. Bangkitkan saudaramu yang masih terleka. Ajak mereka!

Oleh itu, tugas utama kita ialah membangkitkan semula ruh-ruh Islam dalam setiap dari kamu. Ruh-ruh mereka dalam kesamaran apabila banyaknya karat-karat jahiliah menyelubungi hati dan minda mereka. Lantas, tugas kita lah untuk memperbetulkan umat ini.

Tugas kita hari ini semakin mencabar. Kita punya musuh dari luar yang terus menerus menyerang. Mereka tidak menyerang fizikal kita semuanya, tapi menyerang minda kita. Akibatnya, kita juga diserang dari dalam diri akibat kebiasaan kita dengan jahiliah. Ya, memang kita produk kejatuhan khilafah, namun itu bukan alasan untuk kita terus membiarkan diri kita sebegini.

Tiada jalan yang lebih baik dari ini tugas ini (berdakwah, membangkitkan semula ruh-ruh Islam). Bukan slogan-slogan yang penuh semangat ketika perhimpunan, tapi kosong apabila pulang ke rumah, atau apabila tamatnya perhimpunan. Bukan juga dengan terus mengangkat senjata. Tapi dengan melahirkan individu-individu yang faham. Faham tujuan hidup, dan faham matlamat akhirnya. Serta faham juga metod dan jalan kerja yang betul.

Apabila fahamnya (pada matlamat) mereka meresap dalam hati yang penuh cahaya (beriman), menerbitkan keikhlasan dalam sanubari untuk melakukan tugas ini. Kemudian dikuatkan lagi dengan semangat atau hamaasah yang dapat bertahan dengan amal yang berterusan. Ingatlah, inilah antara rukun pemuda yang kental; keIMANan penuh yakin, keIKHLASan yang jujur, HAMAASAH yang membakar dan AMAL yang penuh keazaman dalam setiap tindakan.

Sehingga akhirnya, kita tegar dengan slogan kita iaitu;

Allah matlamat kami
Rasulullah ikutan kami
Al-Qur’an pedoman kami
Jihad jalan juang kami
Mati di jalan Allah itu, cita-cita tertinggi kami

Dengan 7 wonders of the world yang kita ada, (bukan binaan yang terkenal itu, tapi tangga-tangga amal) teruskanlah mendaki dari satu tangga ke tangga yang lain, dengan penuh ‘izzah. Jangan dilayani orang yang pemalas dan hanya bergoyang kaki, mentertawakan ‘angan-angan kosong’ itu. Hanya mereka yang mencelikkan hatinya untuk faham sahaja yang akan yakin dengannnya.

Di akhirnya, hanya orang yang bekerja dan mahu menjayakan dakwah ini sahaja akan mempunyai saham kepada Islam.

Fikrah kita ini bukan jalan untuk orang yang memisahkan antara kehidupan dan ritualnya. Tapi fikrah kita ini ialah menjadikan Islam sebagai cara hidup. Sistem yang telah ditetapkan Allah ini sudah lengkap dan merangkumi semua aspek kehidupan, menepati fitrah manusia. Maka, mengapa hendak diletak ke tepi fitrah dan sunnatullah itu?

Lantaran itu, fikrah ini sangatlah jelas. Tiada percampuran ideologi lain diperlukan. Semuanya akan selesai dengan Islam. Maka, keputusan di tangan kamu, sama ada hendak menjadi pendokong, atau hanya penonton. Sesiapa yang bekerja dan bersusah payah demi agama ini, mencapai dua kebaikan sama ada hidup mulia atau mati syahid.

‘Umar al Khattab ra berkata kepada sahabatnya: “Impikanlah!” Aku mengimpikan negeri ini dipenuhi RIJAL seperti Abu Ubaidah al Jarrah, Mu’az bin Jabal dan Salim (hamba Abu Huzaifah). Lalu aku meminta tolong dari mereka untuk meninggikan kalimah Allah.”

Ia terus bergerak, sesiapa yang masih kurang yakin, pasti akan ditinggalkan.

Masanya untuk mengubah!

~ Hikmatusy Syuyukh wa Hamaasatusy Syabaab ~