Kerinduanku

Inilah akibatnya.

Rasa rindu yang amat membuak-buak meskipun baru seminggu lebih tidak berjumpa.

Semuanya gara-gara terkena 'ubat pengasih'.

Sekali terkena, pasti hendak lagi!

Ya Allah, bagaimanakah harus kuhadapinya?

Bagaimana..?

Untuk kukawal..?

Semoga cinta yang hadir dalam jiwa ini terus bersemi di jasad ini, hingga hujung nyawa..


*********************************************************

Tak reti nak berpuitis, tapi cuba jugak.

Sebenarnya, aku sangat rindu dengan ikhwah seperjuangan, anak buah usrahku, mad'u dan anak buah usrah naqibku (sebagai pelapis kami insya Allah).

Sihatkah antum?

Bagaimanakah antum isikan cuti antum?

Yang penting, bagaimana stamina iman antum?

Semoga Allah menjaga kalian. Kurindukan saat-saat kita bersama, berhalaqoh, berprogram, berjaulah, beriadah dan beraktiviti (juga berhibernasi).

Entahlah, akhir-akhir ini, sejak punya mad'u dan anak usrah, kerap teringatkan mereka apabila berjauhan. Agaknya macam ni perasaan bila ade mad'u yang sering kita 'take care'kan yea..

Antum yang membaca entry ini, ingin aku kongsikan satu doa (yang disampaikan oleh ex-naqibku) yang insya Allah dapat menjaga sesama kita semua tidak kira masa dan tempat.

Rajinlah amalkan doa dalam ma'thurat :

Pagi
Allaahumma inna haaza iqbaalu nahaarik wa idbaaru laylik wa aswaatu du'aatik

Petang
Allaahumma inna haaza iqbaalu laylik wa idbaaru nahaarik wa aswaatu du'aatik


Berhentilah sejenak selepas ayat "du'aatik" dan bayangkan wajah2 ikhwah yang antum sangat rindukan itu dan sambunglah 'faghfirlana' selepas itu.

Marilah kita membanyakkan bertakbir, bertahmid dan bertasbih (walaupun sudah lepas Hari Tasyrik).

Semoga aku dan antum terus bergelumang dalam kancah kedu'atan ini sehingga Izra'il datang menziarah!!

4 Kerinduan dalam Tarbiah

Murobbi mursyid (naqib atau guru yang bijaksana)
Bi'ah ukhuwwah wal mahabbah (suasana ukhuwwah dan kasih sayang)
Bi'ah iimaniah (suasana keimanan)
Bi'ah tajmi' wa tahrik (suasana pengumpulan kader dan bergerak untuk Islam)

Glosari untuk entry ini
Ubat pengasih - tarbiah
Untuk isi kerinduan dalam tarbiah, aku terjemahkan maksudnya secara ringkas.

3 Tindakbalas²:

keretasorong said...

hehehehe...

lepaskan lah kerinduan melalui doa mu...

huhuhuhuh....

kite pn l=bile la dpt berjumpe

^_^

lepas bace entry nih tetiba teringat group usrah kt sane...

kirim salam kat deme...

kahfi8 said...

[ keretasorong ]

insya Allaah..

tu ah, asyik orang utara je turun ke zon tengah. bila lagi orang zon tengah mahu datang ke utara?

ana dapat tengok wajah anta kat gambar2 MCQ je la.. hebat..!

[ namasayayaaser ]

sape ahli usrah yea? tulis le semua, sebab abg tak tau..

insya Allah kalau jumpe, abg sampaikan salam kat diorang.

oh ye kirim salam jugak kat ikhwah2 di yaman.. (^_^)