Gugahkan Jiwa, Gegarkan Hati!

Hari ini, beberapa orang ikhwah memberi kata-kata semangat buatku.

Beberapa ziarah ke blog-blog ikhwah, memulihkan semula semangatku yang jatuh.

Alhamdulillaah, menggugah jiwa dan menggegarkan hati!!

Semoga Allah membalas jasa kalian. Rasa rindu untuk bertemu antum, namun terhalang kerana kekangan masing-masing. Moga Allah tetap mengukuhkan ikatan persaudaraan kita, meskipun jauh berjuta batu.

Terasa dekat di hati, meskipun jauh di mata.. (dah start nak berpuitis pulak..)

Tugas sebagai da'i lebih memerlukan kita di tempat masing-masing. Dan hadirnya kita, menghulurkan apa yang orang lain tidak miliki. Kita mengorbankan apa yang kita ada (masa, harta dan tenaga) demi kasih kita keranaNya.

Pesanan-pesanan antum, inshaAllah akan kupegang..

Sebenarnya, situasi terkini di sini agak menyedihkan. Namun, tak sepatutnya aku putus asa. Bukankah Rasululullah saw bermula seorang diri? Dan dakwahnya disahut oleh Khadijah ra dan Abu Bakar ra.

Justeru, aku mesti bersungguh dalam mengingatkan diri sendiri supaya tabah menghadapi apa jua cabaran. Kerna dalam jiwa seorang da'i, lebih perlu memikirkan diri mad'u dari dirinya sendiri!

Semoga, Allah membuka jalan bagiku dan seperjuanganku untuk terus beraksi di medan yang penuh mehnah ini.

Jom! Perkasakan dzatiah agar lebih muntijah dalam dakwah! Mengumpul susuk-susuk yang dahagakan kebenaran dan sinar tarbiah. Berapa pun kuantitinya, biarlah kualiti yang lebih utama.

Kupetik dari blog seorang ikhwah;

Pernah dahulu, Pak Hassan bercerita
tentang cita-citanya kepada seorang sahabat IM, katanya..

"Andai diumpamakan ISLAM seperti sebuah bangunan yang
hampir roboh, maka Aku akan berjalan ke seluruh pelusuk
dunia bagi mencari jiwa-jiwa muda.. Aku tidak ingin
mengutip dengan ramainya bilangan mereka.. Tetapi aku
inginkan hati-hati yang ikhlas, untuk membantu dan
bersamaku membina kembali bangunan usang itu menjadi
sebuah bangunan yang tersergam indah, kemudian masyarakat
terkejut melihat betapa hebat dan indahnya bangunan
yang dahulunya hampir roboh. Mereka tercengang-cengang
melihatkan pemuda-pemuda yang berada di dalamnya..
Mereka bermanis muka dan berpakaian kemas..
Sungguh berbeza dengan masyarakat luarnya..."

Kita tak sepatut rasa gelisah jika dakwah kita tidak diterima kerana Allah yang akan menjaga agama ini, tetapi kita patut gelisah jika kita tidak mahu menerima atau tidak mahu menyebarkan dakwah ini..

1 Tindakbalas²:

kahfi8 said...

bulan ni bulan monolog je.. hehe